sunnuntai 22. toukokuuta 2016

#280 Huono ja hyvä hyppykerta

Tässä on nyt muutaman päivän sisälle mahtunut kaksi aivan erilaista hyppykertaa. Molemmista löytyy tällä kertaa ääniraidalliset videot, mutta kerron myös tekstin muodossa muutaman huomion ratsastuksista. Kuvia ei tosiaan löydy kuin tuo yksi, eli pidetään tekstin määräkin nyt maltillisena. 

Kuva ja videot © Jemina
Torstaina oli suunnitelmissa hypätä tarhassa pientä tehtävää (kahdeksikkoa, joka melkoisen nopeasti muuttui vain molempien pystyjen menemiseen peräkkäin). Ajattelin ettei ratsastajan parin viikon tauko hyppäämisessä nyt niin paljoa vaikuta ja laitoin esteet heti 70 ja 80cm korkeuteen. Tammalla alla oli kuitenkin viimeisenä Rebekan ratsastukset (lue Reben postaus vierailusta tästä!), jotka olivat menneet hyvin, mutta joihin mahtui kuitenkin muutama kielto ja välillä hypyissä pahasti jälkeenjäämistä. Tästä ja monesta muusta syystä, kuten omasta huonosta verryttelystäni, nyppimisestä ja laukan tappamisesta johtuen Namu ei ollutkaan niin innoissaan hyppäämässä kuin yleensä. 

Leveämmälle esteelle ei ongelmia tullut, mutta kun heti ensimmäinen lähestyminen lankulle oli kaula mutkalla olevalla hevosella tamma päättikin ihan yllättäen pysähtyä. Koska se on aina tuollaisessa tilanteessa pelastanut minut napautin pari kertaa raipalla kaulalle ja seuraavalla kerralla mentiinkin yli. Myöhemmin ongelmia tuli kuitenkin vielä toiseen suuntaan saman esteen kanssa, jonka jälkeen aloin ratsastaa vähän turhankin kovaa ja kovalla paineella esteille, jonka jälkeen hyppyjen suunta oli enemmän eteen kuin ylös ja puomit kolisivat. Pääasia oli kuitenkin ettei enempää kieltoja tullut ja kun pääsimme 90cm muutaman kerran ihan siedettävästi lopettelimme siihen.


Lauantaina meininki olikin sitten aivan eri! Verryttelin huomattavasti paremmin ja vaikka hevonen olikin nurmella hyppäämisestä innoissaan oli se koko ajan paljon paremmin ratsastettavissa. Aloitimme aivan naurettavan pienistä 50cm esteistä, jotka tulin kaikki ensin yksittäisenä ja sitten vielä simppelinä ratana. Tehtävä oli helppo juuri kieltojen välttämiseksi, eikä niitä sitten koko ratsastuksen aikana tullutkaan. Pienillä esteillä otin hyppyjä lähelle, jolla sain tamman mukavan teräväksi. Seuraavaksi esteet nousivat 80cm korkeuteen ja hyppäsin jälleen ensin kaikki yksittäisenä ja sitten ratana. Suurimmaksi ongelmaksi nousi se, etten oikein osannut vaihtaa laukkaa vähän isompaan ja ponnistuspaikkaa tarpeeksi kauas, vaan jäin nyppimään lähelle. Tästä huolimatta hevonen hyppäsi hienosti, tarvittaessa vaikka esteen läpi. Itse olin myös tässä vaiheessa vähän turhan paljon kaulalla, mutta se on parempi kuin että olisi ollut suussa kiinni. 

Lopuksi Jemina sai suunnitelmani muutettua 90cm radasta metrin rataan, joten esteet nousivat jälleen ja hyppäsin ympyrällä pystyn pari kertaa ennen koko radan tulemista. Jälleen nypin lähelle, jolloin hyppy oli suoraan esteestä läpi mutta hyppy kuitenkin. Siitä Namu sai hurjasti kehuja ja seuraavalla kerralla yritin vähän korjata mokaani. Itse rata oli kuitenkin jo ihan ok, kaksi keskimmäistä hyppyä olivat hyvät enkä ympyrälläkään toheloinut aivan kauheasti. Tästä ratsastuksesta jäi jälleen luottavainen ja varma fiilis ensikuun kisoja ja hyppäämisiä ajatellen! :)

Jemina hyppäsi myös Taavilla muutaman pikkuhypyn, poika oli oikein pätevä siihen nähden ettei ole taas tehnyt mitään :)

18 kommenttia:

  1. Tuleeko hensu tän vuoden leirille mukaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tarkoitat minun pitämääni leiriä, jonka pitäminenkään ei ole vielä ihan varmaa, niin Hensu tulisi tekemään siellä kevyitä (alkeis)tunteja. :)

      Poista
  2. Istu ja pidätä istunnalla eläkä roiku suussa koko ajan.. ei mitenkään kaunista katseltavaa ja vaarallisen lujaa menee..joku kerta vielä lentää kaarteessa kun niin paljon kaatuu kasrteissa sisälle. jos yhtään haluat hevosystävällinen olla nii kannattaa oikeasti laittaa suuhun järeämpi kuolain jolla pienillä puolipidätteillä hevonen kuulee mitä taas roikut suussa ikävästi joka aiheuttaa koko aikaista kipua kitalakeen,suupieliin,kieleen yms. Ei ole hevosta kohtaan oikein. Joillain hevosilla ei vaan toimi kevyet kuolaimet ymmärrä se. Ratsastuksen pitöisi olla eleetöntä ja hevonen ei saa missään kohti viedä ratsastusta. Hieno heppa sulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se, ettei istu satulassa ei tarkoita etteikö pidättäisi istunnalla :) Namu kuuluu niihin hevosiin, joita ahdistaa enemmän tiukasti satulassa roikkuminen kuin se, että sille antaa tilaa olemalla paino jalustimilla. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että nyt muutamaan kertaan se ei ole ollut tarpeeksi kevyt suusta (joka on ihan huonon verryttelyn - ja ylipäätään ratsastuksen - seurausta), mutta vauhti sinänsä on ollut ihan siedettävä. Kyllä se eteen saa liikkua, ja mikäli joskus tasapaino ei pidäkään niin toivottavasti kukaan ei satuta itseään. On sitä kuitenkin kovempaakin menty ja ei ole toistaiseksi mitään sattunut :) En halua alkaa pelkäämään satulassa kaikkea mitä voi käydä vaan tehdä mikä tuntuu hyvältä, vaikka tällä kertaa kieltämättä vähän rauhallisempi tahti olisi riittänyt, mikä näkyy ratsastuksessani (nimenomaan suussa kiinni). Ja pari vuotta tuolla meidän kovimmalla kuolaimella, eli normaalilla nivelellä, hypänneenä olen kyllä todennut sen toimivan emmekä tarvitse vahvempaa kuolainta (kyllä se hyppääminenkin taas tasoittuu, joku vaan oli innoissaan ensimmäistä kertaa laitumella). Muutenhan ratsastan tammaa vielä pehmeämmillä kuolaimilla, kolmipalalla ja suoralla kumilla eikä ongelmaa ole :) Viimeisestä kommentista olen kuitenkin ehdottoman samaa mieltä ja siihen tähdätään, ilman opettajaa ei edistys kuitenkaan aina ole sitä nopeinta mahdollista! :)

      Poista
    2. pidätteet istunnalla lähtee keskivartalosta ja jos et istu satulassa et voi silloin pidättää :D ratsastuksessa on tarkoituksena ratsasta istunnalla eikä repimällä suusta.. silloin on koulutuksessa vikaa jos hevosta ei ole opetettu istunnalle ratsastettavaksi vaan kädelle. hevosesi ei myöskään näytä kulkevan rentona edes alkuvrryttelyissä -> hevonen kulkee koko ajan jännityneenä ja samoten hyppää jännittyneenä koska ei ole päässyt rentoutumaan ja rauhalliseksi -> on ikään kuin pakoreaktiossa. kannattaa pitkällä ohjalla taivutella ja asetella hevosesi rennoksi ja kehua hullusti kun myötää. heti kun saat hevosesi työskentelemään takapäästä ja koko kroppaa käyttäen niin se tulee rauhoittumaan koska silloin se käyttää oikeita lihaksia. kuumahkolla hevosella on todella tärkeää sileäverkassa tehdä paljon erilaisa tehtäviä rentona ja keskittyneenä kuten väistöjä, avoja, siirtymisiä, pysähdys-peruutus harjoituksia yms että se kuuntelee ratsastajaa siitä lähtien ja myöskin työskentelee takaosan päällä.

      Poista
    3. videossa näkyy myöskin kun istut satulassa ja hevosesi lähestyy esteille todella rauhassa kuunnellen sua? miten se ei pakene sua jos sitä kerta ahdistaa? paljon paremman näköistä menoa kun istut penkissä -> joka tosiaan rauhoittaa hevosta mitä roikut suussa ja saa hevosesi vain pakenemaan kipua.

      Poista
    4. Totta, mutta liikettä vastaan voi olla myös muutoin kuin vatsalihasten avulla. :) Ja totta, hevostani ei ole koskaan taidettu kouluttaa ja suurimman osan ratsastuksesta se onkin jännittynyt. Ratsastan sitä itse 99% ajasta ja vaikka se onkin kahdessa vuodessa kehittynyt hurjasti, niin onhan vauhti toki hitaampaa kuin jos ammattilainen sitä ratsastaisi :) Ja tosiaan, tuo eläin ole koskaan kuullutkaan pitkästä ohjasta (--> eteen!), joten tuosta nyt ei ole esteratsastukseen tällä hetkellä merkitystä. Koulupuoltahan en ole aikoihin jakanutkaan eikä kaikki julkaisemani materiaali kuitenkaan kerro koko totuutta, joten niiden pohjalta ei voi kertoa myöskään kaikkea ;) Ei siis sillä että kieltäisin sanomasi asiat, mutta anonyymi netissä tietää kuitenkin aina vähemmän kuin minä itse, joka olen hevosen kanssa touhunnut (omalla nimellään toki voi lähestyä ja heti voidaan alkaa miettiä vaikka minkälaista yhteistyötä ratsastuksen parantamiseen, sitä varten kuitenkin yleensä on ammattilaiset). Ja vielä myöhempään kommenttiisi, ei minulla satulassa istuessakaan ole paino satulassa vaan jalustimilla, osassa ennen esteitä olen vain enemmän turvaistunnassa mahdollisten kieltojen (jotka ovat siis parina kertana vaivanneet) varalta. Halvalla ei saa hyvää ja sehän tiedettiin jo hevosta hankkiessa, minusta meno etenee kuitenkin parempaan suuntaan mitä olen vanhoja videoita silloin tällöin vertaillut ja kun hevonen aina lähtee hyvällä fiiliksellä töihin niin ei se kamalasti voi kärsiä (eikä siis aina näytä tuolta, yleensä ratsastan siistimmin ja kuten sanoin, sileällä, eri kuolaimilla jne). Huomautan kuitenkin vielä, että suurin osa työstä jota teemme on tietysti sileällä, vaikka se ei ehkä blogissa ja videoissa olekaan se painotettu asia :)

      Poista
    5. Okei kiitti vastauksesta. mut sun pitää alkaa itse kouluttamaan ponillesi rentotumista ja pitkällä ohjalla kulkemista. alkuun vaikka maastäkäsin jos ei selästä onnistu koska et voi vaatia hevostasi kulkemaan lyhhellä ohjalla koska sillö ei ole siihen lihaksia eikä se osaa. eli ensin pitkällä ohjalla tuntumalle ja sieltä sitte ylemmäs mutta pitkällä ohjalla hevosesi ei saa painaa kädelle muista se. oli miten oli niin hevosesi pitäisi liikkua rentona myöskin estetunnin veryttelyssä että hyppääminen ei ole jännittynyttä ja hevosesi käyttää työlihaksia eikä pintalihaksi joita se käyttää kun ei ole rento ja polje takapäästä.

      Poista
    6. Tosiaan hevonen, jolle ainoa tyyli liikkua on takajalat tallissa, selkä alhaalla ja pää ylhäällä kovaa vauhtia eteenpäin ei ole ihan yhden tai kahden ratsastuskerran juttu saada oppimaan uutta (ainakaan näillä minun taidoillani). Pitääkin julkaista koulumateriaalia taas joku päivä, jotta kuva ei jää ihan niin paljoa pelkän esteratsastuksen varaan :) Mutta kiitos itsellesi asiallisena pysyneestä kommentoinnista, olisi ikävää jos asioita ei osattaisi esittää muita loukkaamatta ja kommentointia pitäisi alkaa valvoa enemmän! :)

      Poista
    7. Jees :) Ratsuttajaa voisitte harkita jos omat taidot ei riitä vaikka kerran pari viikkoon? Ei pitkity ongelmat ja liikkumisesta tulisi helpompaa hevoselle :) Sanoit aijemmin et halvalla ei saa hyvää niin täm on ehkä väärä ilmaisu :D Halvalla ei saa ehkä mitään heA hevosta vaan ne on nii just joilla on menny koulutuksessa pahasti pieleen ja eikä asiaa osata korjata. Oikealla koulutuksella näistä halvoista tulee oikeasti hyviä hevosia :)

      Poista
    8. Tuolla halvalla ei saa hyvää viittasin myös siihen, että tänne kauas kaikesta ei kyllä ratsuttajaa saa mihinkään järkevään hintaan eikä minulla muutenkaan ole sellaiseen tällä hetkellä varaa. Kuten jo aiemmin mainitsin niin kyllä se hevonen kehittyy, hitaampaa vain kuin ammattilaisen kanssa. Ja vaikka Namu onkin jo 9v ei sitä kuitenkaan ole ratsastettu kuin muutama vuosi, eli onhan se ikäistään jäjessäkin :) Hevosen historiastakaan ei ole mitään tietoa, moni on sanonut hevosen olevan poikkeuksellisen vaikea saada liikkumaan oikein päin eli voihan siellä taustalla olla jotain muutakin, mistä näistä koskaan tietää... :/

      Poista
  3. Vastaukset
    1. okei:). Ajattelin vaan kun sun videolla sanoit olevas salossa:). Sun pitkät my dayt on tosi kivoja, voitko taas joskus tehdä lisää? Ja muuten kun sanoit yhdessä videossa, että olisit halunnut Taaville ratsastajan niin kyllä täältä ainakin löytyy innokas:D

      Poista
    2. Lomalla kuvailen taas varmasti lisää, itseasiassa lauantai voisi olla jo hyvä päivä ;) Ja voi hitsiläinen, ponit tosiaan tarvitsisivat liikuttajaa mutta Taavi tosiaan lähti juuri määrittelemättömäksi ajaksi vähän kauemmas :/

      Poista
  4. Okei:), mutta jos joskus tarvitset liikuttajaa voitko laittaa tubeen videon? Meinaan asun Salossa ja voisin hyvinkin olla avuksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa laittaa mulle mielummin viestiä, jos haluaa tulla ratsastamaan :) Tosiaan tarkemmin vielä Kiikalassa asutaan, eli on Salostakin vielä 40km matkaa :D

      Poista