tiistai 7. heinäkuuta 2015

#105 Heinäpellolla

Lauantaista maanantaihin meillä tehtiin hiki hatussa heiniä. Laskeskeltiin äidin kanssa, että talveksi kolmelle hevoselle riittää sellainen 600 pikkupaalia, jos syöttää niin, ettei heinää mene hukkaan. Toki kun kaadettua heinää katsoi niin osasi kuka tahansa päätellä, että tuohon lukemaan tullaan helposti pääsemään. Silti ainakin itselle oli aika suuri yllätys, kuinka paljon paaleja lopulta tulikaan! Heinät saivat päälleen yhden sateen, mutta ne olivat silloin niin tuoreita, että eivät menneet siitä miksikään. Projekti aloitettiin siis jo maanantaina (vai tiistaina?), kun iskä kaatoi heinän. Sitten päivittäin pöyhimistä heinän kuivattamiseksi, ja lauantaina, jolloin lämpötila lähenteli kuumimmilaan vähintään 27 astetta, aloitettiin sitten paalaus. Voitte vain kuvitella kuinka lämmin oli!

Tyhjä heinälato odottaa täytettä
Paalaus oli tänä vuonna kivasti toteutettu, kun koneesta paalit päätyivät suoraan kärryyn. Ei tarvinnut maasta heitellä!

Suuremman pellon heinä on todella hyvää!

Ensimmäisen päivän saldo oli kolme kärryllistä ladossa ja kolme kerättynä kärryissä

Ja lukumääränä se tarkoitti 832 paalia, eli aika reippaasti




Kolmen päivän jälkeen oli lato hiukan täyteen ahdettu...
Toisena päivänä paaleja tuli noin 500-600 kappaletta, ja lopputuloksena  kolmesta päivästä oli 1560 paalia!
Muutamat kuivumattomat heinäpaalit päätyivät heti laitumelle syötäväksi.

Sellaista siis viikonloppuna, tuskin yllätti ketään että noin kahdeksan tunnin töitten jälkeen ei paljoa huvittanut lähteä ratsastamaan, rakot käsissä vieläpä.. Nyt on kuitenkin todella hyvä mieli, kun heinää on ja vielä ensivuodeksikin :D Kiitos vielä koko perheelle osallistumisesta urakkaan! ♥

4 kommenttia:

  1. Waude, en tiennytkään että teette itse teidän heinät! Paljon te säästätte siinä? Aika iso urakka kuitenkin, mutta nytpä sekin on ohi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä me ollaan aina itse tehty omat heinämme :) Ja tuleehan siinä säästöä siihen nähden, jos ostaisi tuollaisen määrän pikkupaaleja. Ensin kylvämiset yms. ja tietysti traktorin tarvitsema polttoaine ovat toki menoja, mutta kun omalla porukalla tekee niin kannattavampaa kuitenkin on kuin ostaa. Nyt voi kyllä huokaista helpotuksesta. :)

      Poista
  2. Meijän serkut koskella aina tekee omat heinät pikkupaaleina. Vaikka niitten heppa kuoli jiekka ähkyyn mut nykyään ne myy. Mä oon ollu jokasena vuonna ja me vielä vedetään maasta isolle kärrylle siellä kärryllä pinottaan hyvin sieltä latioon jossa oikeen priimahyvin ja sit taas uus kuorma.. meijän serkut ei oo viel kaatanu heinää ku nii hitokse märkää. Ne saa yleensä sellaset 2000 pikkupaalia ja JOKAINEN KÄSIN.. vimevuos 30 c ja nestetä meni sellaset 12 litraa ja meit oli8-9

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä kovaa hommaa, valitettavasti taitaa serkkujenne heinät olla tältä vuodelta aika heikossa hapessa, tässä kohtaa kesää kun ovat jo vanhoja :( Meillä kanssa sama toimintamalli, mitä nyt on vähän helpotettu kun tekemässä on vähemmän porukkaa :)

      Poista