torstai 17. syyskuuta 2015

#172 Operaatio Pelastakaa Hensu

Tämä postaus oli alunperin numerolla 21... Jotenkin ei vain kirjoittaminen ole innostanut sitten ollenkaan, ja kun materiaalejakaan ei oikeastaan tullut rakennusvaiheessa otettua niin aiheesta kirjoittaminen on aina vain jäänyt. Nyt kuitenkin päätin asian kirjoittaa alta pois, kun ratsastuskuulumisiakaan ei tältä päivältä ole. 

Aloitetaan pienellä alustuksella, koska pihaton rakentamisen takaa löytyy mm. myös syy Taavin vuoden ylläpidolle. Hevoset olivat siis noin kuukauden yhdessä Namun tultua, mutta heti ensimmäisenä yönä kun hevoset otettiin sisälle sai Taavi vakavia hengitysoireita. Oli selvää, ettei hevonen joka puhkuriin on sairastunut, voi elää tallissamme. Vaihtoehtoina oli lopetus tai ylläpito, onneksi jälkimmäinen toteutui! Myös Hensu oireili vanhoissa karsinoissa, vaikkei ollenkaan niin rajusti kuitenkaan. Namun kunto ei ehtinyt onneksi huonontua, sillä kerran lounasta syödessämme pohdimme äitini ja isäni kanssa että pihatto olisi kiva. Siitä sitten suunnattiin rakennuksen pohjaa tekemään, ja viikon päästä oli jo perustukset valettu ja varmaan muutama tolppakin jo pystyssä.. :D

Vanhat karsinat loppusiivouksessa. Nämä ovat edelleen olemassa, mutta eivät juurikaan käytössä.
Käyttövalmiiksi pihatto tuli noin uutena vuotena, eli kaikkineen rakennus vei aikaa nelisen kuukautta, jos yhtään muistan oikein. Tästä kyllä todella suuret kiitokset isälleni, sekä erityisesti Erkille mutta tottakai kaikille jotka vähääkään osallistuivat rakentamiseen. Sisäilmaongelmat olivat rakennuksen valmistumisen myötä takanapäin, ja muutenkin tallissa kului vähemmän aikaa kun siivoaminen ei ollut ollenkaan niin tarkkaa. Samaan puhtiin rakennettiin vielä satulahuone pihaton viereen, ja näillä mennään edelleen! Ratkaisu on meille mitä parhain, ja mahdollistaa ponien pitämisen kotona riskeeraamatta niiden hyvinvointia. Tuolla olisi myös edelleen tilaa esimerkiksi yhdelle hevoselle, kunhan kaikki tulisivat toimeen, jos joskus niin hassusti sattuu käymään. Pihatossa on tosiaan neliöitä reilut 49 kappaletta, eli se olisi laskennallisesti sallittu ainakin viidelle hevoselle, mutta käytännössähän silloin olisi jo ahdasta. Niin paljoa ei täällä hevosia kuitenkaan tule olemaan...








Tyytyväiset hevoset!

6 kommenttia:

  1. Tää oli kiva! Toi pihattokin on näyttänyt osi kivalta ja niin varmaan onkin :)

    VastaaPoista
  2. Itekin jos aikuisena hevosia otan, niin pihatto ehdottomasti suosioon!:) hepatkin tykkää enemmän kun saa ite päättää missä on:)..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, monin tavoin hevosystävällisempihän pihatto on :)

      Poista
  3. Aika hienoa oikeesti, että Taavia voitte edelleen pitää puhkurista huolimatta! Pihatoista mitä oon lukenut, niin ihan eläinlääkäritkin sanoo, että pihattohevoset ovat paljon terveempiä pidempään. Muutenkin hevosellekkin varmaan paaaaljon mielekkäämpää ku saa vähän oman maun mukaan olla ulkona tai sisällä, ja sisälläkin on reippaasti tilaa! Tuo teiän pihatto on vielä oikeesti ihan super siisti samoin satula huone!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Ja voisi hyvin olla mahdollista, ettei Hensuakaan olisi voinut pitää jos sen yskimien olisi jatkunut.. :/ Ja noinhan se on, hevosten elämästäkin saa hieman luonnollisempaa ja vähemmän kontrolloitua!

      Poista