torstai 13. elokuuta 2015

#128 Koulukisat Somerolla

Launtaina (25.7) oli kyllä jo työn ja tuskan takana päästä sieltä sängystä ylös ihan liian aikaisin aamulla. Söin vähäsen jotain ja lähdin talliin, jossa pyydystin ensin Namua sellaisen viisitoista minuuttia. Kivaa, ja saa hyvälle tuulelle heti aamutuimaan! Parsin muutaman räjähtäneen sykerön takaisin kasaan ja puunasin kummankin kopukan oikein hienoksi. Onneksi olin jo illalla kantanut kaikki tavarat autoon! Sitten vain pikkuhiljaa kummallekin kuljetuskamat päälle, ensin Namu traileriin ja Taavi perään. Menivät muuten kumpainenkin ihan super hienosti aivan suoraan kyytiin!

© Seidi Siimes
Matkalla yritin vielä vähän kertailla ohjelmia ja perillä saikin sitten ottaa hevoset ulos ja viedä ne taas karsinoihin, kuljettaa myös tavarat käytävälle ja käydä maksamassa osallistumiset. Korjailin vielä vähän kuljetuksessa kärsineitä letityksiä (en enää ikinä kyllä tee!) ja odottelin kunnes ensimmäinen luokka alkoi lähestyä loppuaan. Sitten vain Namulle varusteet päälle ja verryttelemään.

© Seidi Siimes
Minulla oli verkassa todella paljon aikaa.. Ei tällainen esteratsastaja osaa kouluverryttelyn kestoa arvioida. :P Namu oli kuitenkin verryttelyssä ajoittain tosi kiva! Rento ja rauhallinen, pysähtyi nätisti, kääntyi ja lisäsi vauhtia. Meni suoraan ja taipui myös voltille. Tamma oli ehkäpä jopa vähän normaalia parempi ratsastaa! En saanut koko tunnin pituiseen verkkaan yhtään vapaata käyntiä, koska Namu aina levähtää niissä ja sitten työn saa aloittaa alusta. Erittäin viisaasti suunniteltu, Emilia!

© Seidi Siimes
Kun siirryin kentälle valmistautumaan jännittyi Namu ihan hirveästi. Korvat nousivat taas suuhuni ja etenkin käynti muuttui ihan naurettavaksi. Enpä kyllä saanut asialle enää mitään tehtyäkään, joten kun minua ennen mennyt ratsukko lopetti siirryin aitojen sisään ja käväisin pari kertaa tuomaripäädyssä. Ei siellä mitään ihmeellistä ollut, ja sitten pilli jo soikin ihan liian pian.

© Seidi Siimes
Menin tosiaan Helpon C:n ohjelman (Tutustumisluokan kouluohjelma 2003, päivitetty 2009, rata A) Lähdin ratsastamaan keskihalkaisijaa kohti tuomaria ravissa, se vielä sujuikin ihan ok, mutta itse pysähdyksestä tuli kyllä yhtä sirkusta. Namu lähti siitä vielä aika itse liikkeelle, mutta saatiin kuitenkin 4,5 pistettä ja kommenttina yllättäen rauhaton pysähdys :D Namu oli tosi epätasainen edestä, mikä sitten näkyi seuraavassa kulmassa mun istunnan heilumisena. Tahti oli kuitenkin tosi hyvä noin niinkuin Namuksi.. :D 15m voltti näyttää videolla omaan silmään vähän pieneltä, mutta oli kuitenkin tuomarin mielestä säännöllinen ja kutosen arvoinen.

© Seidi Siimes
Keskiraviin lävistäjällä saakka sujui tasaisesti, ja itse ravikin oli numeroltaan 6. Askel tosiaan lähti kasvamaan, mutta kommentissa huomautettiin niskan jännittyneisyydestä. Yllättävää... Ei ollut tuo tamman parasta keskiravia, mutta ihan ok kuitenkin tuohon tilanteeseen, Yllättävän hyvin sain jopa takaisin harjoitusraviin. Toinen voltti oli kooltaan parempi, mutta Namu oli tosi kiireinen ja epätasainen edestä, mistä saatiinkin huomautus. Numerona viisi. Sitten tulikin taas pysähdyksen vuoro. Vaikka nyt ei niin paljoa paikallaan pyörittykään, tuli niitä sivuaskelia mukaan kuitenkin. Jälleen olisi pitänyt rauhoittaa pysähdys, tuolla suorituksella saimme kuitenkin 5,5.


Pysähdyksestä lähtevä keskikäynti oli kaukana keskikäynnistä eikä yhtään tamman mieleen. Takajalat jäivät tässä kohtaa kokonaan matkasta ja etujalatkin tikuttivat Hensuakin lyhyempiä askeleita :D Numerona 5 ja kommenttina jännittynyt. Raviin siirtymistä hevonen tosiaan odotti ja singahti siihen holtittomasti, josta sitten saatiinkin maininta rennommaksi ja 6. Oikea harjoituslaukka nousi hyvin pisteestä, ja odotin siitä ehkä jopa vähän parempaa numeroa. Ratsu kun ei syöksynyt laukkaan niin kuin on joskus tehnyt.. :D Saatiin siis 6,5, mikä oli kuitenkin radan paras kohta. Harjoituslaukkaympyrä oli kuusi sekin, ja taas olisi pitänyt saada hevonen rennommaksi. Helpommin sanottu kuin tehty.. Laukassa muuten oma istuntani parani heti huomattavasti! Esteratsastaja mikä esteratsastaja...

© Seidi Siimes
© Seidi Siimes
Keskilaukka lähti omasta mielestäni ihan hyvin. Askel lähti kasvamaan ja vaikka vauhtia samalla tulikin sain laukattua kuitenkin aikalailla pisteeseen saakka. Pisteitä tästä tuli kuitenkin vain 5,5. Itse harjoitusraviin siirtyminen oli kiireinen ja jännittynyt, josta pointseja se sama 5,5. Toinenkin laukannosto oli hyvä, arvoltaan kuutosen, mutta sitä ehkä vähän rokotti pieni aitoihin törmääminen ennen nostoa.. :D Ympyrästä kommentit olivat aseta ja pyöristä, kun taas omasta mielestäni tämä meni kivasti! Numero 6 kuitenkin tuli siitäkin. Keskilaukasta viisi ja puoli pistettä ja kommenttina askel saisi kasvaa. Ainakin ilmavammaksi liike tulee, mutta ehkä tuo vauhti sitten rokottaa aika pahasti. Harjoituslaukkaan siirtyminen meni aika taisteluksi, siitä 5,5 ja rennommaksi. Raviin siirtyminen vasta kamala oli, mutta silti seuraavasta ravipätkästä kuitenkin kutonen. Omaan silmään meno oli kyllä todella epätasaista.. Lopputervehdys yllättäen meni taas pelleilyksi, ja väkisinhän siinä sitten jo alkoi naurattaakin. Pisteitä sellaiset 5, ja kommenttina jostain kumman syystä vino. Liikkeistä pisteitä yhteensä tuli 95,5, eli ei kuitenkaan paha Namuksi.

© Seidi Siimes
© Niina Suomela
Alakerrassa oli kommenttina tasan lisää rentoutta. Sen olisin ehkä itsekin osannut päätellä, kun taas muuten olisi ollut kiva lukaista vähän yleisvaikutelmasta. Askellajeista kuitenkin 6, lennokkuudesta 5,5, kuuliaisuudesta jotenkin hassusti 5 ja ratsastajan istunnasta 5,5, kenties kamalan tuoli-istunnan takia.. Alakerran pisteet 32,5, yhteensä kaikki 128 pistettä. Tämä teki prosenteissa 55,625%, mikä on vähän vähemmän kuin edellisestä Helpon C:n luokasta. Sijoituksena oli 7/11, eli ei lähelläkään vielä viimeistä sijaa kuitenkaan. Tuomarina tosiaan oli melko tiukka Mari Lehtikunnas.


Prosentit kuultuani annoin äidille Namun pois hoidettavaksi ja heitin Taaville varusteet päälle. Verryttelyssä ei nyt ollut ihan niin paljoa aikaa, mutta edelleen todella reilusti. Taavi oli aika tahmatassu, kunnes heräsi. Sitten se oli ihan mielettömän hieno, ratsastelin kaiken maailman avoja (vaikka niitä nyt harvemmin Helpossa B:ssä on), vain koska poni oli niin miellyttävä. :D Kaikki askellajit menivät ihan hyvin, joten tein aika paljon käyntityöskentelyä.

© Seidi Siimes
Kentälle siirtyessäni jätin raipan pois, mikä oli suuri virhe. Ponilta sammui moottori pikapikaa, ja sitten ei enää laukattukaan, ravattiin hädintuskin. Siinä kohtaa tiesin, että rata tulee olemaan aika katastrofi etenemisen osalta ja kiitin onneani, kun Helppo B FEI Lasten esiohjelma A 2015:ssa ei ole ollenkaan keskiravia tai laukkaa, eikä mitään muutakaan missä pitäisi ratsastaa eteen.

© Seidi Siimes
Radalle päästyäni yritin vielä vähän kaivella laukkaa esiin, mutta ainoa mitä sain oli ponin bravuuri: söpö keinuhevoslaukka jota se ylläpitää kaksi askelta. Ei kiva. Pillin soitua lähdin ratsastamaan keskihalkaisijaa, mutta hienosti otin heti vinon linjan kohti tuomaria.. :D Tervehdys meni hyvin, mutta liikkeelle lähtö oli tahmea. Pisteitä kuitenkin 5,5. Taavin koko olemus oli jotenkin kireä, kun yritin estää sitä painumasta ihan hirväen etupainoiseksi jotta joku liike eteen säilyisi. Harjoitusravipätkä oli tasainen, ja saimme siitä kuutosen kera pohkeen eteen kommentin. Lyhyen lävistäjän suunnan muutoksella kommentti ja pisteet pysyivät aivan samoina. Ennenkin ollaan puhuttu siitä Taavin tasaisuudesta jotain... :D Seuraavasta harjoitusravipätkästä saatiin myös 6, ja maininta "ravi saisi edetä". Niinhän se saisi joo..

© Seidi Siimes
Nelikaarinen kiemuraura meni mielestäni hyvin, kehuin sitä radan jälkeen Helenallekin. Pisteitä tuli kuitenkin vain se 6 ja kommenttina taivuta kaarteissa. Mielestäni taivutinkin, mutta olisi sitä sitten voinut enemmänkin. Keskityin taas liikaa niihin suoristuksiin (jotka kuitenkin menivät hyvin). Viimeisestä kaaresta tuli aavistuksen isompi, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Laukannostokin tuli vielä joten kuten oikeasta paikasta, edelleen samalla numerolla ja kommentilla valmistele terävämmäksi. Oli oikeastaan aika ihme, että laukka nousi! Voltti oli ehkä aavistuksen suurehko ja laukka ei kyllä toiminut sitten alkuunkaan. Kutoslinjakin muuttui jo 5,5:ksi ja kommentiksi tuli ratsasta laukka.

© Seidi Siimes
Sitten Taavi teki sen, mitä ei kyllä minulla ikinä ole tehnytkään. Seuraavaan liikkeeseen mennessä poni ehti pudottaa kolmesti raville, joskin nosti aina sentään uudestaan oikean laukan. Oli tosi tylsää, että raviin siirtyminen ja seuraava laukannosto arvosteltiin samassa. Raviin siirtyminen kun onnistui mielestäni todella kivasti, mutta myöhässä oleva nosto toi sitten numeron 4...  Tosiaan, laukannostoa en kommentoi.. Nostoa seurannut laukkapätkä oli paitsi vajaa myös todella tökkivä, siitä numerona 5. Voltista saimme 5,5, se oli ihan ok, vähäsen pienehkö. Sitten vielä pari raviin pudotusta ennen tarkoituksellista siirtymistä, sinnikkäästi kuitenkin nostin aina vain uudestaan. Koko radan aikana siis viisi rikkoa laukasta, ei hyvää päivää! Harjoitusravista saimme yllättäen kutosen, ja se menikin kyllä ihan kivasti.

© Seidi Siimes
© Seidi Siimes
Keskikäyntiin siirtymisessä sama numerosarja jatkui, mutta muistutuksena tuli siirtymisen ratsastaminen sujuvaksi. Käynnistä sain sitten jotenkin ratsastettua ainakin omaan silmään vähän kiireistä ja hutiloitua. Siitäkin kuitenkin yllättäen kutonen. Takaisin raviin siirtyminen oli taas tahmea, siitä 5,5. Kommentiksikin sain napakammin. Tuli taas aika yllätyksenä tuo.. :D Lopputervehdys olikin sitten taas kutosta, suora linja ja rauhallinen pysähdys. Ei voi sanoa että olin tyytyväinen rataan, mutta toisaalta tuloksessa kyllä näkyi se kuinka vähän olin ehtinyt ruunaa ratsastamaan. Ensi kerralla sitten paremmin. Pisteitä liikkeistä tuli 114, eli kuitenkin ihan hyvin.

© Niina Suomela
© Niina Suomela
Alakerran kommenttina oli tarmokkaammin pohkeen eteen. Tämäkin yllätti kyllä ihan kunnolla, poni kun tuntui koko ajan niin reippaalta ja innokkaalta! Askellajeista 6, lennokkuudesta 5, kuuliaisuudesta 5,5 ja istunnastani jo 6. Yhteensä siis 34, ihan yhteensä 148. Tämä tarkoittaa prosenteissa 56,923%, eli reippaasti aikaisemman tason alapuolelta. Mutta kuten sanottu, luulot pois ponilta niin eiköhän ala taas sujumaan vähäsen paremmin. Lopullinen sijoitus oli 9/10, eli ei oltu edes viimeisiä! :D Helenakin kehui että oli nättiä menoa, tosin hän ei kyllä nähnyt koko rataa! :D


Sitten vain ponit karsinoihin ja hetkeksi seurailemaan kisoja. Jossain kohtaa lastaus ja kotimatka, tavaroiden purkua ja sykeröiden avaamista. Sellainen kisapäivä tällä kertaa! Taidan kuitenkin pysytellä esteratsastuksen puolella.. :P

© Seidi Siimes
Oliko muuten liian tarkasti analysoitu suorituksia?

4 kommenttia:

  1. Mun mieleen ei ainakaan ollut liian tarkasti kerrottu tms. Päinvastoin tätä oli kiva lukea! :)

    VastaaPoista
  2. Ehkä hieman liian tarkasti analysoitu, muttase kyllä pelasti kun kerroit mitä numeroita tuomari oli antanut! Sääli, että namu jännittyi radalle... Oot sä kuitenkin sitkeä kun silläkin kisoihin ilmottauduit mutta loppujenlopuksi tosi hienosti 7/11 ei mikään ihan surkein kuitenkaan! :D Hitto toi taavin lopputervehdys oli hieno, ihan ku oppikirjasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, mä olin oikeestaan laiska enkä jaksanut kuvata/skannata arvostelupapereita joten kirjoitin sitten :D Namu on alkanut kotona olemaan aika kiva, ja nuo ovat oikeastaan ainoita treenejä muualla.. :P Voi kiitos, se kieltämättä meni aika kivasti!

      Poista